Osmeh – najlepši ukras na licu žene

0
osmeh
Foto: Pixabay.com

Kada se pomene lepota žene i doterivanje, uglavnom svi pomisle na šminku i pravilne crte lica. Sve dok ima zdrave zube, žena zaboravlja kolika je dragocenost osmeh. Međutim, kad nastanu problemi u ustima, postaje jasno da je lepota žena najpre u njenom zdravlju.

Oralno zdravlje je izuzetno važno, ne samo zbog estetike i osmeha, već zbog toga što od zdravlja zuba često zavisi i zdravlje drugih organa. Ukoliko želite da uvek imate zdrave zube ovo su koraci koje treba da preuzmete.

Perite zube redovno!

Iako zvuči kao lekcija za malu decu, u ovoj kratkoj rečenici se nalazi 90% oralnog zdravlja. Redovno pranje zuba podrazumeva četkanje zuba najmanje dvaput dnevno, ujutro i uveče, a poželjno je i oprati zube nakon obroka. Stomatolozi ne savetuju da se zubi peru neposredno posle obroka, jer je tada gleđ osetljiva, ali nakon izvesnog vremena (oko pola sata do 45 minuta), bilo bi idealno. Preporučena dužina trajanja pranja zuba je oko tri minuta.

Uz četkicu i pastu, zubni konac igra veliku ulogu u oralnoj higijeni.  Njime se odstranjuju meke naslage i ostaci hrane iz prostora između zuba, do kojih četkica ne može da dopre.

četkica-za-zube
Foto: Pixabay.com

Upotreba tečnosti za ispiranje usta i svež dah takođe igra veliku ulogu u suzbijanju bakterija u ustima. Ipak, poželjno je da se pre upotrebe konsultujete sa svojim stomatologom, ne bi li ste izabrali odgovarajuću tečnost za sebe.

Poseta stomatologu jednom godišnje – obavezno!

Nije retkost da zubaru odlazimo samo kad zub zaboli. Međutim, iako je tad neophodno, mnoge žene zaboravljaju da je odlazak stomatologu poželjan čak i kada je sve u ustima u redu. Stomatološki pregled je obavezan u okviru godišnjih sistematskih pregleda.

poseta-stomatologu
Foto: Pixabay.com

Preventivni stomatološki pregledi su značajni, jer tako imamo uvid u zdravlje zuba. Na ovaj način se otkriva i karijes u ranoj fazi, te tako sebe možemo poštedeti većeg i jačeg bola. Takođe, upravo ranim otkrivanjem nekih paradontalnih oboljenja sprečavaju se ozbiljni problemi poput povlačenja desni, atrofije alveolarne kosti i ispadanja zuba.

Pazite šta jedete

Kada govorimo o zdravlju zuba, ali i o zdravlju generalno, nezaobilazno je zaviriti u tanjir i obratiti pažnju na to šta osoba jede. Zdrava ishrana nije stvar mode, već upravo uslov za zdrav život. Hrana bogata mineralima, vitaminima i belančevinama neophodna je da bi organizam pravilno funkcionisao.

Tako je poželjno da u tanjiru uvek bude zelenog povrća bogatog gvožđem, ali i mlečnih proizvoda koji su najbolji izvor kalcijuma, na primer. Zubi imaju veliku ulogu u varenju, jer ono započinje upravo žvakanjem i sitnjenjem hrane.

lubenica-i-borovnica-na-tanjiru

Kao što postoje namirnice koje treba unositi svakodnevno, tako postoje i one koje treba po svaku cenu izbegavati. Poznato je da namirnice pune šećera poput slatkiša, grickalica i gaziranih napitaka imaju nepovoljan uticaj na zube. Medicinska nauka je potvrdila da su karijesu sklonije osobe koje u svojoj ishrani imaju redovno neke od ovih namirnica. Zamenite ih voćem, povrćem i mesom. Umesto gaziranih pića i previše kafe uzimajte vodu i čajeve.

U loše navike koje mogu izazvati promene na zubima spada svakako i pušenje duvana. Nikotinske naslage vodeći su razlog stvarnja zubnog kamenca, a žuti zubi nisu nimalo privlačni. Zbog toga se na prvom mestu savetuje pušačima da ostave cigarete.

Šta kad je već kasno?

Pokvaren zub se može popraviti i lečiti. U ekstremnim slučajevima, kada se karijes ili neko paradontalno oboljenje ne leči na vreme može doći do gubitka zuba. Međutim, čak i tada, zahvaljujući razvoju stomatološke nauke, nije kasno za lep osmeh.

osmeh
Foto: Pixabay.com

U zavisnosti od toga koliki kvar je u pitanju, je li karijes dubok i je li zahvaćena zubna pulpa zubar će odrediti tok lečenja. Kada se dogodi najgori scenario, odnosno kada osoba ostane bez zuba na scenu stupa protetika. Protetski radovi se i danas smatraju estetskim rešenjem problema, međutim postavljanje bezmetalne krunice, metalokeramičke krunice ili pak mosta pre svega ima značaj za oralno zdravlje.

Gde je taj osmeh?

Kada jednom prođe kroz nezgodan i bolan proces popravke, lečenja ili vađenja zuba, svaka žena se seti da su zdravi zubi zaista dovoljan razlog za osmeh. Sa druge strane, svaki osmeh je razlog za naredni i pravi je podsetnik da je zdravlje zuba važno. Zbog toga – četkicu u ruke i nek vam osmeh zablista!