Novogodišnje odluke u 2020. Hoćemo li ih ostvariti?

0
novogodišnje-odluke-2020
Foto: Pixabay.com

Kraj godine uvek znači sumiranje doživljaja, sabiranje i presabiranje postignuća, ali i zapitanost: da li smo mogli nešto uraditi bolje? Novogodišnje odluke su dobar način da sebi obećamo upravo to, da ćemo se popraviti, da će naredna godina biti bolja od ove koja odlazi, te da na njenom  kraju neće ponovo biti više kajanja od zadovoljstva.

Bez obzira na to kakve su vam želje i interesovanja, postoje neke novogodišnje odluke koje svako treba da donese. Mi vam predlažemo nekoliko, a vi slobodno dopunite naš spisak.

#1 Smanjite stres i udovoljite sebi!

Koristite svaku priliku da se opustite. Da li je to šolja omiljenog čaja, kafenisanje sa prijateljicama ili odlazak u bioskop, nije važno. Dopustite sebi male luksuze. Obradujte se komadom donjeg veša koji dugo želite, potražite komforan smeštaj u prestonici i šetajte ulicama bez cilja. Jednom rečju, udovoljite sebi!

Dan bez nerviranja? Da, moguće je! Pokušajte da smanjite tenziju na poslu i nervozu kod kuće. Ukoliko to nije moguće, onda pronađite načine da se efikasnije izborite sa svakodnevnim izazovima. Jeste li čuli za rezilijentnost? To je veština prilagođavanja u nepogodnim situacijama. Setite se, svaki problem ima i svoje rešenje, svaka nevolja je u stvari lekcija.

#2 Pokažite bliskim osobama da ih volite

Ne upadajte u zamku zvanu „ima vremena“. Niko od nas ne zna kojim vremenom raspolaže, a kada bismo znali, činjenica je da bismo mnogo više vremena posvetili porodici i prijateljima nego poslu, čekanju u redovima ili gužvi u saobraćaju.

Pokažite svoju nežnost, izrazite ljubav. Ne mora to nužno da znači čuvene „volim te“ reči. Poklonite majci omiljeni cvet bez povoda, skuvajte ocu čaj koji voli, pozovite prijateljicu u goste ili u dugu šetnju prirodom. Više se igrajte sa decom. Pozovite tetku koja živi u dalekom gradu. Posetite svoje ostarele bake i deke. Razgovarajte. Smejte se i šalite. Začinite svaki susret ljubavlju koju osećate!

Foto: Unsplash.com

#3 Živite zdravo, budite dobro

Zvuči dosadno, ali fizička aktivnost i pravilna ishrana su najbolja stvar koju možete učiniti za svoje telo. Potrudite se da vežbate bar četiri puta nedeljno, te da smanjite svoje porcije ručka. Obezbedite svom organizmu dovoljno vitamina, porteina i minerala da bi radio kako treba. Pijte mnogo vode, najmanje litar i po dnevno.

Setite se da je zdravlje preduslov za sreću. Jutarnja gimnastika će vas oraspoložiti, učiniti vašu kožu elastičnom, a telo gipkim.

Umesto slatkiša i gaziranih pića jedite voće i povrće. Neka vam na stolu uvek budu jabuke, narandže ili kivi. Dan započnite napicima koji su dobri za detoksikaciju, poput nezaslađene limunade ili zelenog čaja. Vaše telo će vam to vratiti neslućenom količinom energije.

#4 Otputujte negde

Ne mora to biti ekstravagantno putovanje na Mauricijus ili Kubu, pa čak ni desetodnevno letovanje u Grčkoj ili Turskoj. Postanite putnik, a ne turista. Za početak izaberite neku lokaciju u blizini vašeg grada, pripremite se tako da sami sebi budete vodič i krenite. Naša zemlja je oličenje prirodnih lepota i kulturnih bogatstava. Gde god da krenete nećete pogrešiti.

Otisnite se u avanturu, istražite Sićevačku ili Đerdapsku klisuru, osetite duh prošlih vremena u Muzeju Ponišavlja u Pirotu, izgubite se u neolitu u Pločniku, popnite se na Staru planinu ili okupajte u Zaovinskom jezeru. Važno je samo da izaberete mesto na kom dosad niste bili.

#5 Naučite nešto novo

Čovek se uči dok je živ, a mlad ostaje sve dok uči. Ne potcenjujte moć znanja, dopustite vašem umu i prstima da savladaju i usvoje neku novu veštinu. Možda ste oduvek želeli da ispletete šal za sebe ili da isheklate bluzu? Nikada nije kasno da se latite igle i konca. To isto važi za nove jezike, borilačke veštine ili neki kreativni hobi poput origamija. Šta je to što bi vas opustilo i ujedno obogatilo kao ličnost kada biste ga znali?

Dobra stvar kod učenja novih stvari jeste što ste uvek na dobitku. Čak i kada neku veštinu ne usvojite do kraja – pokušali ste! Pokušaj po pokušaj i uspeh je tu!

Koje su vaše novogodišnje odluke za 2020. godinu?

Redakcija magazina Topličanka vam želi da ih ostvarite – sve do jedne!