Инклузија данас – Важност давања у доба даривања

бака
Фото: Инклузија данас

Ако не можете нахранити стотину људи, нахраните једног човека. – Мајка Тереза

Није тајна да живимо у конзумерском друштву. Гомиламо одећу, храну, купујемо, трошимо, зарађујемо, па поново: купујемо, трошимо… Тежимо животу са Инстаграма, где је сваког дана на снази неко ново даривање или наградна игра. Покрећемо хумане акције, боримо се на хуманитарним лицитацијама да помогнемо или неком нешто дамо.

Но – шта се дешава са давањем када се изгасе друштвене мреже и камере? Где је у доба даривања стварно давање? Оно које не тражи ништа заузврат? Давање са чије се друге друге стране понекад не налази чак ни испружена рука.

помоћ-у-кући-инклузија-данас
Фото: Инклузија данас

Можда је право питање не како помоћи, већ како стално помагати људима којима је подршка заиста неопходна?  У Прокупљу постоји удружење које годинама покушава да нађе одговор и олакша живот старима, немоћнима и гладнима – Инклузија данас.

Инклузија данас – у осећањима

У убрзаном свету који стално нешто од човека захтева, ретки су они који застану, окрену се око себе и запитају: да ли ја некако могу побољшати друштво? Због тога је као драгоцено откриће и немерљиво благо дошло сазнање: у Прокупљу постоји не један човек, већ читаво удружење које на овај начин размишља.

„Инклузија данас“ већ седам година окупља људе са истом мисијом: помоћи људима на маргини, онима који су заборављени од својих породица, онима којима једнократна помоћ значи, али није трајно решење.

Ево, бако, судомил, да переш судове

Осмех геронтодомаћице која улази у стару мемљиву кућу се не види испод маске. Ипак, њене се очи смеше док говори „Добар дан!“. У руци јој шушкају кесе. Спушта их на сто, који се притом благо заклима.

– Па, како сте?

– Ево, како мора.

Одједном, на столу у шерпици замирише врућа чорба.

– Док се охлади, ево да видиш. – геронтодомаћица вади једну по једну ствар из кесе. Као да је тек пристигла из продавнице. Ту су основне намирнице и средства за хигијену.

– Ево, бако, судомил, да переш судове.

инклузија-данас-помоћ-у-кући
Фото: Инклузија данас

Вредне руке распоређују по кухињи, распремају све оно што старачке нису стигле или могле. Тако споља изгледа посао геронтодомаћице у оквиру пројекта „Помоћ у кући“ који спроводи удружење „Инклузија данас“.

Унутра – то су прави емотивни земљотреси.

– Колико год дуго да радите овај посао, ви заправо, никад не знате шта можете да очекујете. Увек постоје неке нове ситуације које могу да се виде и које су тешке и за описати, а камоли да се са тим сваког дана суочавате.

Немамо динар у кући. За ову помоћ ја немам речи

инклузија-данас-дека
Фото: Инклузија данас

Живот ових људи је изузетно тежак. Стари, болесни, без моћи у ногама и рукама и без способности да сами зараде за основне потребе, ипак нису препуштени себи. Уз намирнице и прибор за хигијену, геронтодомаћице донесу и осмех, лепу реч и наду.

– Немам речи шта да вам кажем, нама ова помоћ много значи. Немамо динар у кући.

Колико је снаге потребно слабом човеку да изговори ове речи наглас?

Сваки захтев за помоћ је позив – људима треба подршка

инклузија-данас-помоћ
Фото: Инклузија данас

Помоћ и подршка постоје, али је главни циљ пронаћи дугорочно решење и истински побољшати живот и унапредити положај људи на маргинама. У удружењу кажу да је њима свака помоћ значајна, било да јеу виду снабдевања хране и свих потрепштина или одржавања хигијене у кући.

– Све што се уради вреди и значи, али је права ствар када ви успете у томе да уведете некоме струју у кућу или нађете неко трајно решење да помогнете особи са инвалидитетом која не може да ради, заради и на крају брине о себи самостално. Наш задатак је да помогнемо свима којима је помоћ потребна, а сваки поднет захтев је знак да је људима подршка потребна.

Инклузија данас у бројкама

Гладни, онемоћали, са сметњама у развоју само се неке од осетљивих категорија којима Удружење „Инклузија данас“ настоји да помогне. Пројекат „Помоћ у кући“ обавља се од 1. августа 2020. године под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз подршку Града Прокупља. Министарство је финансирало пројекат у износу од око 9.800.000 динара. Док Црвени Крст Прокупље обезбеђује пакете са основним животним намирницама, удружење је од својих средстава донирало хигијенске пакете.

помоћ-у-кући
Фото: Инклузија данас

До краја априла 2021. године чланови и сарадници удружења обилазиће домаћинства из околине Прокупља и обезбеђивати помоћ за 180 корисника. Тренутно се на листи чекања налази 160 особа. Према мишљењу председника удружења „Инклузија данас“ Ивице Крстовића минимум 250 до 300 корисника има потребе за оваквом врстом подршке и континуиране помоћи.

Као невладино и непрофитно удружење основано је још 2013. године. У тих седам година урађено је 70 пројеката, а сваки започет пројекат спроведен је до краја. Осим пројекта „Помоћ у кући“, са фокусом на социјално давање „Инклузија данас“ са успехом реализује неколико пројеката на територији целе Србије. Неки од њих су „Лични пратилац“, „Подржавање равноправности ромске популације“, као и два пројекта за Светску банку.

Но, оно најзначајније иза свих ових бројева јесте осећање људскости и дугачак и важан пут од давања до стварања једнаких могућности за све.