Sjajne destinacije za romantično putovanje na Balkanu

0
crna-gora-more-budva-tvrđava
Foto: Pexels.com

Mnogi zaljubljeni parovi maštaju o romantičnoj šetnji ispod Ajfelovog tornja, o lepotama Toskane i dalekim i egzotičnim Maldivima. No da li je za romantiku zaista neophodno putovati tako daleko? Postoje brojne destinacije i lokaliteti na Balkanu koji mogu biti idealna scenografija za vašu avanturu udvoje.

Kako vam zvuče duge šetnje kraj Jadranskog mora, kafa u šarmantnom trebinjskom kafeu ili obilazak vojvođanskih dvoraca? Pripremili smo nekoliko sjajnih mesta koje zaljubljeni parovi treba da posete. Ako planirate svoje prvo zajedničko putovanje i pomalo imate tremu – na ovim lokacijama ćete se potpuno opustiti i uživati u najlepšem pogledu, magičnoj prirodi i – zagrljaju voljene osobe.

Na skriveno te vodim mesto – Crna Gora kao inspiracija

Da li postoji išta romantičnije od mora? Krenite u uzbudljivo istraživanje jadranske obale i “usidrite se” na nekoj od prelepih plaža na crnogorskom primorju. Postoje brojni aranžmani za letovanje na Jadranskom moru koji ispunjavaju sve zahteve jednog zaljubljenog para.

Od otmenog Tivta i Herceg Novog, preko Bokokotorskog zaliva do romantične i opuštajuće oaze kakva je Ada Bojana – na Jadranskom moru ćete pronaći mir, zabavu i stvoriti neke od najlepših uspomena. Kao naročito privlačne za parove izdvajaju se gradska plaža u Petrovcu, Kopakapabana u Ulcinju, ali i Kraljičina plaža kod Svetog Stefana.

Mladi koji traže uzbudljiv provod treba da posete plažu Jaz kod Budve, dok se avanturistima preporučuje kajtsurfing udvoje na Adi Bojani.

Mirnije lokacije za one koji žele da se osame svakako su plaža Plavi Horizonti i Žanjice, na poluostrvu Luštica. Ne treba potceniti ni prostranstvo plaže u Buljaricama, gde je lako naći mesto za intiman odmor. Romantične duše koje pored kupanja i opuštanja na moru žele da istraže i kulturno-istorijske lokalitete obavezno treba da prošetaju ulicama starog grada u Kotoru i Herceg Novom.

Vojvođanski dvorci – romantični vremeplov

Dvorac “Fantast” je u pravom smislu te reči fantastično mesto za obilazak. Dvorac je početkom 20. veka podigao Bogdan Dunđerski i predstavlja jedno od sedam zdanja ove vojvođanske porodice. Pored dvorca posetioci mogu videti ergelu, šetati u prostranom parku i obići kapelu, a u ovom romantičnom okruženju moguće je i prenoćiti.

Vožnja u kočiji, jahanje udvoje na nekom od 80 konja iz ergele, uživanje u najlepšim delikatesima vojvođanskog kraja i prelepom panonskom pejzažu – sve ovo vas očekuje u dvorcu Dunđerskih u blizini Bečeja.

Ukoliko vas intrigiraju kašteli i uzbuđuju priče iz prošlih vremena o vlastelinskim porodicama, svakako treba da obiđete dvorac Startimirovića u Kulpinu, dvorac Maldegem u Kikindi, kao i dvorac Lazar u Ečkoj.

Zaljubljeni parovi koje je posebno dirnula ljubavna priča pesnika Laze Kostića i prelepe Lenke Dunđerski na mapu romantičnog putešestvija treba da upišu i dvorac Dunđerskih u Čelarevu. Naime, upravo u ovom kaštelu Laza Kostić je upoznao Lenku, kojoj je posvetio jednu od najljubavnijih pesama u srpskoj književnosti “Santa Maria Della Salute”. Dvorac nije otvoren za posete, ali zato možete uživati u romantičnoj šetnji vrtom koji zdanje okružuje.

Trebinje – ljubav u senci platana

Nepopravljivi romantici će beskrajno uživati u šetnjama kroz šarmantne ulice Trebinja. Kao savršena kombinacija orijentalne i mediteranske arhitekture, sa Arslanagića mostom i prelepom letnjom baštom Platani, Trebinje je idealno mesto za zaljubljene parove.

U rodnom gradu Jovana Dučića očekuje vas pravi mozaik raznih kultura i drevnih naroda. Bogata istorija Trebinja koja pamti Ilire, Grke, Rimljane i Slovene sačekaće vas na svakom koraku. Ukoliko maštate o mirnom odmoru, opuštenom ispijanju kafe u senci stogodišnjih platana – definitivno treba da razmislite o odlasku u ovu varoš na jugu Republike Srpske.

Zaovine, Banjska stena i Zeleni čardaci – romansa na Tari

Provedite romantičan odmor na Tari, jednoj od najpitomijih i najlepših planina u Srbiji. Istražite udvoje  zelena prostranstva, prelepe šume i predivna jezera. Od Zaovina do Perućca, osmelite se na uspon do Banjske stene ili opuštajući odmor u etno selu Zeleni čardaci.

Kampovanje na obali Zaovinskog jezera, obilazak ergela i jahanje konja, splavarenje Drinom – Tara u isto vreme može ponuditi mir i uzbudljivu pustolovinu koja se ne zaboravlja.

Vrnjačka Banja i Most ljubavi – zaključajte svoju ljubav

Kao u pesmici iz dečjih spomenara “u srcu sam te zaključala” – u Vrnjačkoj Banji zaista možete zauvek zaključati svoju ljubav. Most ljubavi nalazi se na malom keju u centru banje i predstavlja jednu od najsimpatičnijih atrakcija koje godinama privlače zaljubljene parove.

Iza legende o najljubavnijem mostu u Srbiji krije se tragična romansa između učiteljice Nade i oficira Relje. Pre više od jednog veka, pred početak Prvog svetskog rata ovo dvoje mladih su se zavoleli i zakleli jedno drugom na večnu ljubav. Međutim, pošto ode na ratište u Grčku, Relja se zaljubljuje u jednu Grkinju i raskida veridbu sa Nadom. Zbog slomljenog srca Nada nedugo potom umire.

Na mostu, koji je bio omiljeno sastajalište nesrećnog para, dirnute zbog Nadine sudbine mnoge devojke su ostavljale katance. Na katanac bi ispisivale svoje ime i ime svog dragana, a ključić simbolično bacale u reku – sve sa ciljem da sačuvaju svoju ljubav. “Vezivanje ljubavi” postalo je poznat običaj koji se i danas praktikuje.

Pored poljupca na mostu, Vrnjačka Banja je idealno mesto za romantičan vikend zbog brojnih spa sadržaja. Opustite se u bazenu, sauni, džakuziju ili na masaži u nekom od elitnih wellness centara.

Romantična bajka na Ohridskom jezeru

Čim zakoračite na šetalište u starom delu Ohrida, sa autentičnim izlozima, radnjicama i restoranima imaćete osećaj da ste uskočili u sopstvenu bajku. Prirodna i kulturna blaga ovog makedonskog grada i njegove okoline očaravaju zbog svoje lepote i nekoliko vekova duge tradicije.

Obilazak Samuilove tvrđave, Biljaninih izvora, obližnjeg Zaliva na koskite i izvora Crnog Drima samo su neke od aktivnosti koje će vaše putovanje učiniti još romantičnijim i lepšim. Na Ohridu možete videti stare kuće građene u duhu otomanske arhitekture, ostatke antičkog teatra i na stotine pravoslavnih bogomolja.

Na kraju, boravak će upotpuniti kupanje u kristalno čistom Ohridskom jezeru, jednom od najlepših jezera na Balkanu.

Isplanirajte svadbeno putovanje ili produženi vikend za dvoje na nekoj od ovih destinacija. Zaljubljenost i romansa nisu rezervisani samo za velike evropske gradove. Uverićete se da apsolutno romantično ne mora da bude nedostižno. Zapravo, bliže je nego što ste mislili!