Zašto je kosa najjači ženski adut?

0
žena-kosa
Pexels.com

Zašto je kosa najjači ženski adut oduvek je nepoznanica. No, danas čak i naučnici rade na tome da otkrije koje to tajne krije ženska kosa i zašto je ona toliko važna u životu jedne žene.

Poznato nam je da često čak i slavne ličnosti kada dožive neku značajnu promenu u svom životu, bilo da je ona lepa ili manje lepa obično to pokazuju frizurom.

Sigurno su se i vama u životu dešavale ovakve promene. Veliki broj dama recimo kada u svom srcu odluči da ostavi voljenog muškarca iz bilo kog razloga, odlučuje se i da sa njim promeni i svoju frizuru. Najčešće se kosa tada skraćuje, farba u sasvim drugačiju boju ili se prave drastične promene u bilo kom smislu.

Kada žele da pronađu idealnog partnera, žene opet posebnu pažnju posvete svojoj kosi i frizuri. Nije tajna da je žena sa lepom, negovanom kosom privlačnija muškarcima, a i ima više prijatelja. Iako još uvek nije utvrđeno zašto je to zapravo tako, postoje mnogi mitovi i legende o kosi iz kojih možda možemo saznati istinu o kosi kao najjačem ženskom adutu.

Ono što svi znamo jeste da je lepa, duga i negovana kosa izraz ženstvenosti i ženske lepote. Niko ne može da ostane ravnodušan kada u prostoriju uđe dama sa savršeno sjajnom kosom punom života, zar ne?

kosa
Pexels.com

Stare civilizacije poput Nazarećana, Egipćana, Sika pa čak i starosedelaca Amerike dugu kosu kod žena poštovale su kao dar od Boga i mudrost koja nam je nesebično data. Zato tadašnje dame nisu sekle svoju kosu jer su smatrale da se baš u njoj nalazi njihova najveća snaga i nežnost.

Zašto je kosa najjači ženski adut u legendama?

Od kada postoje zapisi o čoveku, kosa je visoko poštovana i uvek je imala neko skriveno simbolično značenje. Vekovima unazad ona je šišana, oblikovana i bojena na mnogo kreativnih i različitih načina, no oduvek se smatrala misterijom koja ne služi samo za lepši izgled i topliju glavu žene.

Ona je oduvek imala neki dublji smisao i predstavljala je jedan od najvažnijih spoljašnjih delova našeg bića koji ga upotpunjuje i oplemenjuje. Neka plemena smatrala su kosu čak nastavkom nervnog sistema i izvorom mudrosti i lepote.

Pomenućemo vam samo neke od najpoznatijih mitova koji nam mogu pomoći da odgonetnemo zašto je kosa najjači ženski adut.

Mit o Meduzi

Verovatno ste već čuli za Meduzu, grčku sveštenicu sa zmijama na glavi umesto kose. Ipak, možda kao i mi niste znali zašto je Meduza imala zmije umesto kose. Naime, ova prelepa grčka sveštenica hrana posvećenog Atini bila je silovana od strane Boga mora, Posejdona.

Njen ogroman bes nakon ovog nemilog događaja pretvorio je njenu prelepu dugu kosu u zmije i načinio njen izgled toliko strašnim da je ljude koji je pogledaju u lice skamenila.

Persej je pobedio tako što je sve vreme prilazio Meduzi sa ogledalom u rukama, tako se ona sama gledajući svoj lik u ogledalu skamenila.

meduza-persej
Pixabay.com

Njena glava posečena je i poklonjena boginji Atini koja je kasnije koristila kao svoj štit. Ovaj mit vraća nas na činjenicu da zaista ženska osećanja možda najbolje oblikuju i uređuju našu kosu.

Recimo kao žal za gubitkom ljubavi ili nekog bliskog žene često skraćuju kosu ne bi li se na taj način oslobodile osećaja žalosti i tuge.

Zlatokosa

Priča o Zlatokosi, Braće Grim poznata je širom sveta uglavnom po ekranizaciji iste od strane Dizni produkcije. Mnoge devojčice sanjaju kosu poput Zlatokosine i u tome nema ništa loše.

Priča govori o ljubavi i njenoj pobedi. Naime, mladi bračni par živi do bašte veštice Gotel koja u svom vrtu gaji magičnu biljku. Kada mlada postade trudna i dobije trudove, muž odlazi u obližnju baštu i krade biljku koja je navodno čarobna ne bi li olakšao svojoj ženi.

Tada Gotel iskorišćava priliku i zahteva od njih da joj predaju prvorođeno dete. Gotel uzima tek rođenu devojčicu i zatvara je u visoku kulu bez vrata i stepenica sa samo jednim prozorom.

kosa-zlatokosa
Pixabay.com

Daje joj ime Zlatokosa, a devojčica raste u prelepu damu sa veoma dugom i magičnom kosom. Gotel je do devojčice dolazila pomoću njene kose koju bi izbacila kroz prozor. Jednoga dana, princ je prolazio tuda i odlučio da se popne uz prelepu zlatnu kosu. Očaran prizorom lepotice koju je video odmah joj predlaže brak.

Gotel je primetila princa i iz besa Zlatokosi isekla kosu skroz kratko nakon čega on pada i gubi vid. Godinama je slep tumarao svetom sve dok nije čuo Zlatokosin mio glas koji peva sa vrha kule. Njene suze i žal za ljubavlju povratile su mu vid, a njoj ponovo poraste duga i magična kosa.

Kao i ove i mnoge druge bajke i mitovi govore o važnosti ženske kose.

Carica Elizabeta Austrijska iz XIX veka smatrala je da joj skraćivanjem kose može poceći pamet iz glave te je svoju kosu pažljivo negovala čak dva sata dnevno. Takođe, naročito za vreme mračnog srednjeg veka ženama se skraćivala kosa onda kada su želeli da ih posrame i obeščaste.

Smatrali su da je u njihovoj kosi moć koja im pomaže da zavode druge i šire svoje veštičje planove pomoću lepote svoje kose.

Kako da vam kosa bude najjači ženski adut?

Sada je nesumljivo jasnije zašto je kosa najjači ženski, ali ostaje nam da saznamo kada je takvom i učinimo.

Nije svaka kosa lepa kosa i ona koja privlači pažnju i strahopoštovanje. Da bi kosa bila zaista najjači ženski adut potrebno je da ona bude negovana, zdrava i lepa.

A put do takve kose nikada nije bio teži. Zagađenja vazduha i vode, visok nivo stresa uzrokovan brzim tempom žiovota kao i upotreba raznih štetnih preparata i alata za kosu i te kako utiču na njenu snagu, kvalitet i lepotu.

devojka-gola-leđa
Foto: Unsplash.com

Da biste i vi imale kosu punu snage i mudrosti koja odiše ženstvenošću i misterijom potrebno je da što pre počnete da je negujete na pravi način. Odlučili smo da vam predstavimo nekoliko pravila za negu kose koja očarava.

Koji su najčešći problemi sa kosom?

Najčešći problemi sa kojima se savremene dame susreću kada je u pitanju kvalitet i zdravlje kose jesu opadanje kose, slaba i tanka kosa, lomljiva i suva kosa.

Ovo su neki od najčešćih problema sa kosom savremene žene, tu su i problemi sa vlasištem poput peruti u kosi i alopecije koja se sve češće javlja.

Kvalitetna kozmetika koja utiče na rast kose jeste osnova koja vam može pomoći da što pre dođete do kose iz snova koja razbija mitove i stvara neke sasvim nove.

Kosa kao najjači ženski adut zaslužuje i više vaše pažnje, ali i kozmetiku za negu koja će joj pomoći da raste i bude zdrava.

To je kozmetika koja ne sadrži štetne sastojke poput sulfata, parabena ili silikona već prirodne bogate sastojke koji nežno neguju i hrane vašu kosu.

Ako se osvrnemo malo unazad, najlepše dame slavnih vremena prošlosti poput Kleopatre recimo negovale su svoju kosu isključivo prirodnim preparatima.

Šta je to što uglavnom nedostaje vašoj kosi kako bi bila vaš najjači adut?

  • To su bogata ishrana
  • hidratacija
  • elastičnost i
  • sjaj

Samo ovakva kosa može biti najjači ženski adut. Sve ove nedostatke može da reši kvalitetna kozmetika za kosu. Za ishranu kose najbolje je koristiti biljne proteine, kao i vitamine i minerale iz prirodnih sastojaka.

Hidratacija kose i vlasišta je izuzetno važna, ako ne i najvažnija za postizanje efekta sjajne i zdravije kose. Kosa se može odlično hidrirati uz pomoć prirodnih ulja koja se lako razgrađuju i ne ostavljaju nikakve masne ostatke, te ih je moguće koristiti čak iako imate masnu kosu.

U tom slučaju birajte lakša ulja poput ulja jojobe koje stvara super ravnotežu n vlasištu i ima sposobnost da imitira sebum te se njegovo lučenje vraća u normalu.

Elastičnost i sjaj kose

Za elastičnost i sjaj kose takođe koristite one preparate za negu i stilizovanje koje u svom sastavu sadrže prirodne ekstrakte biljaka i prirodna ulja koja vašoj kosi mogu dati neodoljiv sjaj.

Osim preparata za negu trudite se da izbegavate alate za stilizovanje kose koji rade na principu toplote. Ako baš morate koristite one kvalitetnije sa novim tehnologijama koje manje oštećuju vašu kosu. Preporučujemo za one koji su navikli na feniranje u te svrhe nabave rotirajuću četku za kosu.

Manje je štetna, a veoma je praktična jer uz nju ujedno i sušite i fenirate kosu veoma lako. Izbacite iz upotrebe plastične četke za kosu koje stvaraju naelektrisanost kose i utiču na češću pojavu masne kose drvenom četkom za kosu.

Ukoliko imate masnu kosu najčešća greška je prati je svakodnevno. Svakodnevno pranje kose vodi vas u začarani krug iz koga ćete teško izaći.

Kosu perite dva do tri puta nedeljno blagim šamponom i balzamom uz princip obrnutog pranja kose.

Kosa puna volumena je i te kako najjači ženski adut

Za postizanje efekta većeg volumena stručnjaci savetuju sušenje kose napačke.

Odnosno sušenje kose koja je prebačena napred tako da pada preko vašeg stomaka uz pokrete fenom ili četkom za sušenje kose od korena ka vrhovima.

Za upijanje viška masnoće sa vlasišta slobodno povremeno koristite bebi puder koji može biti savršeno rešenje nakon napornog treninga.

Zanosna, lepa i negovana kosa nesumljivo privlači pažnju i odaje utisak jake, mudre i samostalne dame koja ima jasno ucrtane ciljeve i neku mistiku oko sebe koja privlači poglede i ljubav gde god da se pojave.  Zato negujte i volite svoju kosu što više, ona će vam uzvratiti višestruko.