Безбедност деце на друштвеним мрежама: савети за родитеље

0
deca-telefoni
Pexels.com

Многи тврде да никада није било теже бити добар родитељ. Безбедно и задовољно дете је жеља и мисија сваког родитеља, али је циљ понекад много теже остварити него што нам се чини. Наиме, раније је било довољно држати дете на оку и тражити од њега да нам јави где, кад и с ким иде. Деца су знала с ким могу да се друже и до када смеју да се задрже напољу или у гостима код другара. Међутим, данас дете може да седи тик до нас и да истовремено лебди у неизвесном свету друштвених мрежа.

Како то обично бива, потпуна забрана кориштења друштвених мрежа неће уродити плодом. Резултат ће бити увређен, разочаран и нерасположен пубертетлија који само жели да буде исти као његови вршњаци. Компромис је углавном решење, али сваки компромис долази с низом правила која се морају поштовати.

dete-telefon
Pexels.com

Међутим, деца данас упијају информације и новитете невероватном брзином и често су упућенија у нове трендове боље него одрасли. То је варијабла која нам додатно отежава бригу о тинејџерима. Баш из тог разлога смо се потрудили да истакнемо шта све то прети нашој деци онлајн и шта можемо учинити да би наше дете било безбедно на интернет игралишту.

Које опасности вребају онлајн?

Поставља се логично питање: од чега ми заправо штитимо своју децу? Почнимо целу причу статистичким подацима: 93% деце старости 12-17 година користи интернет, 75% деце тог узраста поседује мобилне телефоне, док 73% тинејџера поседује налоге на друштвеним мрежама. Дакле, реч је о глобалном питању безбедности најмлађих чланова онлајн заједнице.

Од чега децу желимо да заштитимо?

  • Контакт с непознатим и опасним људима
  • Неприкладан садржај
  • Проблеми са сајбер сигурношћу

Када је реч о опасним људима на интернету, јасно је да никада не можемо знати ко се налази с друге стране екрана. Друштвене мреже, онлајн игре и разни форуми су пуни предатора који се скривају иза добро осмишљене маске. Циљ је да задобију поверење тинејџера и касније их искористе на најгнусније начине. Ово је свакако једна од највећих онлајн претњи нашој деци. Децу морамо заштитити и од друге деце. Вршњачко злостављање се из школских клупа и са спортских терена сели у сајбер свет.

Тинејџери више од свега желе да буду прихваћени од стране вршњака, па им свако изругивање и прозивање може врло тешко пасти и чак их навести на црне мисли. Затим, ту су и крадљивци идентитета, који ће од малолетника покушати да искамче што више приватних информација, како би финализовали раније осмишљену превару.

dete-kompjuter
Pexels.com

Неприкладан садржај углавном се односи на експлицитан сексуални и насилни садржај, који свакако није прикладан узрасту. Порнографски видео записи или слике, сцене пуне насиља, злостављања и злочина, као и употребе забрањених супстанци, нису садржај са којим би и један тинејџер требало да се сусретне. Такође, ту је и пиратски садржај који је младима често примамљив, али чије преузимање може да доведе до озбиљних последица, са којима би тинејџере требало упознати врло рано.

Сајбер (не)сигурност је актуелна тема и може довести до озбиљних проблема. За почетак, ту су дриве-бy преузимања која омогућавају да једноставна посета веб страници доведе до аутоматског инсталирања нежељених програма на рачунар. Затим, интернетом круже и различити софтвери који се подмећу у прилозима, програмима за дељење датотека и сл. Инсталација таквих софтвера незнанцу омогућава приступ вашем рачунару.

Мере предострожности за безбедно сурфовање

На располагању су вам техничке опције као што су софтвер за родитељску контролу, који омогућава родитељима да управљају временом које деца проводе онлајн и антивирус софтверски програми који решавају проблеме шпијунског софтвера или вируса који су покупљени са различитих веб локација.

Поред техничких опција које вам омогућавају да заштите дете, важно је и да га едукујете о правилима понашања на мрежи.

За почетак, дете мора да зна да је комуникација са странцима изразито опасна. Људи се у комуникацији крију иза екрана и често нису оно за шта се представљају. Један погрешан корак, као што је откривање адресе становања, децу може довести у стварну опасност. Комуникација на друштвеним мрежама би увек требало да буде ограничена само на познате особе и то њихове вршњаке. Захтеве за пријатељство од незнанаца, посебно ако су у питању одрасли људи, би требало одмах пријавити родитељима!

bezbednost-na-internetu
Pexels.com

Ако се ваше дете у било ком моменту осети нападнутим или злостављаним на друштвеним мрежама, требало би то одмах да вам пријави. Онлајн злостављање би требало сасећи у корену, јер у супротном прети да се распламса и укључи све већи број злостављача. Уколико је онлајн насиље само наставак свакодневног насиља које се већ одвија уживо у школи, насилника и насилничко понашање би одмах требало пријавити и управи школе.

Деца морају бити упућена да смеју да кликћу само на проверене странице. Клик на непознату рекламу или банер може омогућити инсталацију нежељеног софтвера или вируса, који угрожава рад ваше комплетне мреже и сигурност свих корисника.

Дете мора знати да оно што се једном објави на интеренту, остаје ту заувек. Можда делује застрашујуће, али наша деца одрастају уз интернет и морају знати како мрежа функционише. Трендови се мењају, нешто што је јуче било ин данас је већ оут и лако заборављамо на вести од пре пар дана. Међутим, све што је једном објављено, оставља траг заувек и увек се може “ископати”. Баш због тога, дете мора бити опрезно с информацијама које дели онлајн и то од самог почетка.

Безбедност и ван мреже

Иако се насилници, преваранти и злостављачи селе онлајн, то не значи да престају да вребају и у стварном животу. Веома је важно да ваше дете буде безбедно у својој кући, док сте ви на послу или путу. Савремени системи техничке заштите су флексибилни и омогућавају лако прилагођавање вашим потребама и жељама. Оно што је веома важно свим родитељима је опција даљинског управљања, што значи да у сваком тренутку можете приступити свом систему видео надзора и погледати шта раде ваша деца и да ли су безбедна.

Са удаљене локације можете управљати и бројним смарт компонентама, те тако закључати или откључати улазна врата. Кориснички интерфејс је максимално поједностављен, што значи да ће се деца лако снаћи и давати наредбе систему чак и када ви нисте код куће.

Компанија Videomont настоји да својим клијентима обезбеди модерна решења техничке заштите реномираних произвођача. Улагањем у савремене сигурносне системе, безбедност своје деце стављамо на прво место и озбиљан задатак очувања њихове безбедности чинимо малчице лакшим.