8 правила о поклонима које сви треба да знају

0
pokloni

Повода за давање поклона има безброј. Неки људи се лако сналазе у бирању поклона, а некима је то виша математика.

А да ли знате да при избору поклона постоје и нека правила?

Верујте нам, без њих вам је као да кренете да решавате сложене математичке проблеме, без познавања кључних формула. Можда их временом и сами откријете, али ћете се намучити кроз процес рачунања.

Зато следе формуле за решавање избора поклона које проверено раде.

Прочитајте их. Знатно ће вам олакшати процес.

#1 Новац није промишљен поклон

Иако је користан и њиме онај ко прима поклон може купити себи шта му је воља – заправо је поклон са најмање труда који говори да не познајете довољно особу којој поклањате, не знате њене жеље или једноставно не желите да се замарате са тиме.

Не кажемо да је новац безвезе као поклон – свакако је боље и то него доћи празних руку тамо где се поклон очекује. Ипак, ако сте од оних који сматрају да поклон треба да изазове емоцију, усрећи, обрадује – онда сте са новцем на погрешном путу. Користан јесте. Емоције које изазива су еквивалентне једном великом равнодушном „Хвала“.

Да будемо јасни: исто се односи и на поклон картице на којима је новац за куповину. И то је новац, само у другачијем облику.

Ако желите да поклон изазове позитивне вибрације и радост, знајте следеће правило.

#2 Знак пажње вреди много више од саме вредности поклона

Реално гледано, новчану вредност поклона можемо измерити упоређивањем цена. Међутим, када су поклони у питању, онда цена често нема благе везе са вредношћу поклона.

Неки много скупи и екслузивни поклони могу бити чисто поткупљивање без душе и емоције. Са друге стране, неки једноставни поклони, јефтини, па чак и ручно прављени или можда и неки који нису ни материјално опипљиве ствари, могу имати много већу вредност него што им је цена. Примера ради, поклон може бити романтичан излет  на брегу са дневним погледом на море и фантастичним вечерњим погледом на звезде. Наравно, ни ово није универзално, јер нисмо сви романтици и неки ће у томе видети само прилику да их заскоче инсекти, изуједају комарци и слично.

Но, схватили сте поенту. Цена поклона није мера љубави и пажње.

#3 Поклони за мушкарце су једноставни

Када се купују поклони, често ћете чути констатацију како је женама много лакше купити поклон него мушкарцима. Али није тако.

Ако пажљиво слушате особу којој купујете поклон, занимате се за њен живот, интересовања, хобије, оно што ту особу усрећује, растерећује – онда постаје небитно да ли је та особа женско или мушко. Увек ћете моћи да изаберете праву ствар. Зато, ако тражите мушки поклон и мислите да је то немогућа мисија из које излазите као губитник, само отворите очи и начуљите уши, записујте и информишите се добро шта поклонити мушкарцу.

Ако узмете у обзир жеље и интересовања и претходну чињеницу, да је пажња та која се рачуна, а не цена поклона, лако ћете направити добар избор.

Осим тога, уопште не морате да делите поклоне на мушке и женске.

Пазите сад ово што ћемо вам рећи…

#4 Слаткиши су универзалан и радо прихваћен поклон

За разлику од новца, који ће чешће изазвати равнодушност него позитивну емоцију, слаткиши ће готово увек изазвати осмех, срећу и радост.

candy-universe-cvetna-kutija

То је зато јер смо ми људи просто програмирани тако да конзумирање слаткиша повезујемо са срећним тренуцима, слављима, наградама. То их апсолутно квалификује за савршен поклон за све прилике.

У том случају, Candy universe online продавница слаткиша је место на ком можете пронаћи идеалан поклон, како за жене, тако и за мушкарце – јер слаткиши не праве дискриминације.

У зависности од прилике за коју набављате поклон:

  • Можете набавити најразноврсније слаткише у кутији као главни поклон
  • Слаткиши могу бити феноменална допуна неком већем, главном поклону.

#5 Поклони могу бити групни

Ако особа којој поклањате има жеље за које је ваш буџет недовољан, можете направити групни поклон. То подразумева више особа које свој новац удруже да купе заједно један, али вредан дар.

Но, ово не мора да се односи само на ове нескромније варијанте поклона. И они симболични дарови могу се куповати групно. Примера ради, заједно се може скупити новац за неки једноставан рођендански поклон. Један разред у школи може да сакупља заједнички новац за поклон за 8. март учитељици, и он не мора да буде ништа луксузно. Ствар је у томе да је практичније купити један леп букет цвећа и неку посебну бомбоњеру, него да свако од ученика појединачно доноси цвет или нешто друго.

#6 Поклоне треба упаковати

Ово није само ствар естетике, него и ствар изненађења и приватности.

candy-universe-bombone-u-kutiji

Прво, да бисте одржали дозу неизвесности, добро је да поклон буде лепо упакован у нешто што неће одавати његов садржај унапред и покварити изненађење.

Друго, можда нећете желети да поклон буде свима очигледан, а можда ни особа којој је он намењен неће хтети да сви знају шта је добила. Овако се, адекватним паковањем, и приватност може одржати на прихватљивом нивоу.

Додуше, ово вам неће помоћи ако идете на неку од оних свадби где вас на улазу сачека прво фотограф, а онда особа задужена за попис поклона којој треба да кажете име, презиме и шта сте тачно и у којој колични донели. ЈМБГ, крвна група и натална карта се још не траже том приликом, али никад се не зна.

#7 Поклони не морају бити изненађење

У зависности од тога колико сте блиски са особом коју дарујете и од тога која је прилика у питању, можда је боља варијанта да не нагађате, не тражите идеје по интернету, не гледате у пасуљ и слушате савете других – него једноставно питајте: „Шта ти треба?“.

Користан поклон је бољи је од изненађења које је промашај .

Добро, ово не важи ако купујете слаткише. Њих можете купити и без питања. Они су увек пун погодак и поклон који се искористи.

#8 Поклоне треба ускладити са приликом за коју су намењени

Као што смо рекли на почетку, прилика за даривање има безброј.Но, ако изузмемо слаткише који ће се увек уклопити у све прилике, било као допуна или у главној улози, неки поклони просто немају то својство универзалности.

Зато, последње правило подразумева да свој дар ускладите са поводом поклона.

На пример, апсурдно је за Дан заљубљених купити поклон са новогодишњим мотивима или за усељење у нови стан купити некоме гумене чизме ( осим ако вам није познато да ће стан бити подложан поплавама, јер прокишњава кров или је у сутерену у који продире вода – али ту је онда добар и правовремен савет био бољи поклон од чизама)

Можда вам је након ових правила лакше приступити избору поклона, а можда вам се чини да смо вишу математику сада само закомпликовали додајући у неједначину још 8 непознатих.

Зависи како приступате овом проблему.

Слушајте пажљиво и придајте значај ономе што вам људи говоре о себи. Ту се негде, у тим причама, крије и формула за избор правог поклона која решава све неједначине и непознате претвара у конкретне резултате.  Правила нису тешка. Када су са озбиљном пажњом изабрани и од срца поклоњени, поклони не могу бити промашени, а избор оног правог постаје знатно једноставнији.