Само позитивно: Како да контролишете свој бес

0
dečak-tuga-bes
Pexels.com

Свима нам се догоди с времена на време да изгубимо контролу над својим емоцијама. Жута минута снађе неког чешће, а неког ређе, али је права ствар како се с њом изборите. Не допустите да пролазан бес или гнев проговори из вас и повреди неког ког волите.

Нервоза је пролазног века, а последице речи изречених у бесу могу бити велике и не тако лепе. Прочитајте причу о дечаку који није умео да се контролише кад се наљути и коју је лекцију добио од свог оца.

Прича о дечаку и ексеру

Једном постојао је мали дечак који је имао врло незгодну нарав. Једнога дана његов отац му је предао врећу ексера и рекао да сваки пут када изгуби расположење, мора да забије ексер у ограду.

Првог дана је дечак забио 37 ексера у ту ограду.

Дечак је током наредних неколико недеља постепено почео да контролише своју нарав, а број ексера који је забио у ограду полако се смањивао.

Открио је да је лакше контролисати расположење него ударати те ексере у ограду.

Коначно је дошао дан када дечак ниједном није изгубио своје стрпљење. Када је саопштио то оцу, овај му је предложио да дечак сада треба да извуче ексер сваког дана када не осети бес.

Дани су пролазили и младић је коначно могао да каже оцу да су нестали сви ексери из ограде. Отац је узео сина за руку и повео га до ограде.

 „Добро си урадио, сине мој, али погледај рупе у огради. Ограда никада неће бити иста. Кад изговориш ствари љуто, оне остављају ожиљаке као ове овде. Можеш зарити нож у човека и извући га, није важно колико пута кажеш да ти је жао, рана је још увек ту.“

Наравоученије:

Контролишите свој бес и не говорите ствари људима у бесу, јер касније можете да зажалите. Неке ствари у животу не можете вратити.