Који су ефекти свакодневног истезања 

0
Фото: Данијел Милојковић

Стално читамо и слушамо о добробити тренирања и о позитивном утицају редовне физичке активности за дух и тело. Да ли знамо заиста колико је у тој причи важно истезање?

Из Центра за рекреацију Старс фит стижу одговори на питање:

Који су ефекти свакодневног истезања?

#1 Бићете буднији и спремни за покрет

Ако вас је ухватила поподневна дремка, истезање ће вам повратити енергију много брже од спремања кафе. Само неколико минута истезања је довољно да повратите добру циркулацију у цијелом тијелу, укључујући и мозак. Самим тим ћете се разбудити и моћи да наставите даље.

#2 Можете смањити шећер у крви

Вјежбање има важну функцију у смањењу и одржавању нивоа глукозе у крви и испоставља се да и истезање има такав ефекат. Истраживање из 2011. године је укључило одрасле особе са дијабетесом типа 2 и оне са пред-дијабетесом. Они су имали задатак да се истежу 40 минута пре конзумирања слатког пића, након којег им је мјерен ниво шећера у крви. Резултат је био да су имали мање шећера од оних који се нису истезали.

#3 Вјежбе ће бити ефектније за ваше тело

Као што вјероватно знате, истезање је врло важно пре почетка вјежбања, али и после њега. Тренинг флексибилности је нешто многи људи избјегавају, али је реалност да истезање заиста има велики утицај на покретљивост. На примјер, са истезањем бисте могли да чучнете дубље, скочите више и тако даље. Зато би вјежбање са сваким истезањем било још боље и ефективније.

#4 Мање ћете се стресирати

Да ли ваша рамена практично “додирују” уши? Да ли вас боле леђа? Истезање може помоћи у смањењу тензије и физичке и психичке јер опушта затегнуте мишиће и чини вас опуштенијим. Наравно, никада не треба форсирати истезање, већ све покрете радити полако и опуштено. Ако вас нешто боли, то значи да се не истежете како треба.

ВАШЕ ТИЈЕЛО НАША БРИГА

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Koнтакт: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.