Fiksne proteze – prečica do osmeha

0
fiksne-proteze-žena
Foto: Pixabay.com

Pravi, blistavo beli, a pre svega zdravi zubi postali su imperativ svake žene koja drži do sebe. Stid i snebivanje zbog fiksne proteze kao da su ostali u prošlom veku. Jeste li primetili kako sve više žena pronalazi lepotu u stomatološkoj ordinaciji umesto kod šminkera?

Ovo nije slučajno. Razvoj stomatologije i ortodoncije ubrzao je put do besprekornog osmeha. Ko sve nosi zubnu protezu i zašto?

Fiksne proteze – simpatično i šarmantno

Za razliku od prethodnih decenija kada je nošenje proteze išlo u paketu sa podsmevanjem okoline, danas to nije slučaj. Može se reći da ga sada svaka mlada osoba sa stalnom denticijom, kod koje postoje indikacije za ovaj ortodontski aparat, rado i bez otpora nosi. Podrugivanje društva da imate „metalni osmeh“ više nije opcija, jer su bravice i gumice na protezi toliko simpatične da ih se niko više ne stidi.

U zavisnosti od toga kolika je nepravilnost vilice ili zuba koja se ispravlja, proteza se može nositi godinu do dve. Znajući da je nakon ovog perioda čeka osmeh bez mane, svaka žena nosi fiksne proteze kao šarmantan ukras.

U dogovoru sa stomatologom može se izabrati boja ligaturnih gumica, kao i materijal proteza. Proteze mogu biti keramičke, i u tom slučaju bele ili providne, mogu biti metalne i na kraju safirne (potpuno providne). Što se boja tiče, postoji bezbroj mogućnosti: kombinacija dve boje, jednobojne ili svaka gumica ili bravica u drugoj boji – vi kreirate svoj osmeh.

Nevidljive za stidljive

Sasvim je izvesno da su poslednji glas stomatološke nauke u oblasti ortodoncije lingvalne proteze. Za razliku od regularnih proteza koje se postavljaju sa prednje strane zuba, lingvalne, kao što im i sam naziv kaže idu sa unutrašnje strane, odnosno prema jeziku. Ovo je idealno rešenje za stidljive, ali i za one koje žele neprimetno da isprave sve nepravilnosti u ustima.

Na ovaj način svoj osmeh će korigovati javne ličnosti, žene koje nisu toliko slobodne da nose „šarene zube“, kao i sve one koje estetiku doživljavaju upravo na ovaj suptilan način.

Postoje i proteze visokog estetskog stepena čije bravice se izrađuju od legura zlata posebno prema meri svakog pacijenta. Za ovaj ortodontski aparatić se s pravom može reći da je nevidljiv, jer osim osobe koja ga nosi niko ne mora da zna da je postavljen u ustima.

Život sa fiksnom protezom

Svakodnevica žene koja nosi fiksnu protezu ne razlikuje se mnofo od svakodnevnice one koja ne nosi. Istina, postoje izvesne promene u ishrani koje su nužne, ali osim toga i nešto detaljnije oralne higijene – život sa protezom je potpuno jednostavan.

Higijena

Što se tiče oralne higijene, ona je specifična u tom pogledu što nemate pravo na odstupanja i izuzetke. Zubi se neizostavno moraju oprati nakon svakog obroka, ukoliko želite da izbegnete zaglavljene i nimalo privlačne ostatke hrane na bravicama. Čišćenje zuba i prostora između zuba zubnim koncem, takođe je imperativ.

Ishrana

hrana-fiksne-proteze
Foto: Pixabay.com

Iako u velikoj meri vaš jelovnik može ostati isti čak i kad nosite protezu, pametno bi bilo da izbegavate orašaste plodove, kao i hranu koja se lepi za zube. Karamele, sladoled, smoki, orasi, bademi, žvake – neko vreme ćete morati da ih zaboravite. Stomatolozi će uvek preporučiti da vaši zalogaji budu manji, da pažljivo i sporo žvaćete, kao i da pijete vodu u toku obroka. Kašasta hrana, sokovi i smutiji mogu biti dobro rešenje za početak, dok se ne naviknete na protezu.

Posete stomatologu

Nošenje proteze podrazumeva i obavezne posete stomatologu optimalno jednom u mesec dana. Ukoliko za to ima potrebe, ortodont može zakazati posetu i na dve nedelje, mada se to retko dešava. Prilikom posete, lekar proverava zategnutost proteze, te prati napredak u ispravljanju i pomeranju zuba. Zatezanje i popuštanje bravica može izazvati nelagodu, ali je ona prolazna. Neposredno nakon ove procedure ne preporučuje se unos hrane.

Kada se sve sabere, za ženu koja mari do besprekornog osmeha, fiksne proteze su definitivno i idealno rešenje.