Светски дан учитеља, 5. октобар – У разговору са учитељицом Јеленом Ђорђевић

0
jelena-đorđević
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Светски дан учитеља у целом свету се обележава 5. октобра. Прогласиле су га Уједињене нације 1993. године, а циљ је био истицање улоге учитеља у развоју и образовању деце као и да се нагласе принципи и препоруке о положају учитеља и наставника. Од 1993. године овај празник се обележава у више од сто земаља широм света. На овај дан обично се говори о вредностима учитеља и о побољшању њиховог статуса.

Топличанка је разговарала са учитељицом Јеленом Ђорђевић, која ради у издвојеном одељењу ОШ „Милић Ракић Мирко“ у Бајчинцу. Како је то бити учитељ, односно учитељица данас прочитајте у тексту који следи.

Лекар, поп и учитељ на врху друштвене лествице – некада, а сада?

Некада је посао просветног радника био изузетно цењен у односу на период сада. Лекар, поп и учитељ били су на врху лествице. Нажалост, више није тако.

Значај учитељског позива се огледа у томе што су учитељи ти који остварују први контакт деце са школом (поред васпитача који воде  припремни предшколски програм при школама) од чега у великој мери зависи успех деце у будућем школовању. Данашњем учитељу није лако јер се сви проблеми са којима се друштво суочава пресликавају и на школе. Међутим, сви ми који смо одлучили да се бавимо овим позивом – спремни смо да пружимо много улагања, стрпљења и љубави у раду са децом  као и да се носимо са свим изазовима које ова професија носи.

Посао просветног радника је позив, да ли свако може то да ради?

jelena-đorđević
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Посао просветног радника сам одабрала јер волим рад са децом. Времена су се променила, деца су данас другачија, свако дете је личност за себе и треба му другачије прићи, а ми учитељи смо ту да сваком детету помогнемо да се развије у свестрану личност. Данас је много теже и веома захтевно радити са децом – васпитавати их и образовати, али је са друге стране изузетно лепо и корисно. Са нама учитељима почиње опоравак друштва, јер ми постављамо темеље образовања за оспособљавање будућих потенцијала. Велика је штета што наше друштво и даље не препознаје у потпуности улогу и значај учитеља у друштву што показују ниска издвајања државе за образовање.

Који је циљ овог празника?

Циљ овог празника кога обележавамо радно уз различите пропратне активности је пре свега да се истакне улога и значај коју учитељи имају у образовном систему, јер су после васпитача прва и најзначајнија карика у систему образовања. И не само да се укаже на значај већ и на тежину позива и на све захтеве који се у данашње време постављају пред учитеље и уопште просветне раднике. Данашњи родитељи у трци за бољом егзистенцијом једноставно не стижу да довољно времена проводе са својом децом, а то може веома негативно да се одрази на понашање деце у породици и у школи. Све је више насиља међу децом, а наставници су ти који морају свим силама да се боре да до тог насиља не дође.

Сматрам да је потребно много љубави и стрпљења да би се обављао наш посао достојанствено, савесно, стручно и одговорно, али је велика штета што друштво у потпуности не препознаје значај просветних радника, на чему би требало свакако, више радити. Јер школе су образовно-васпитне установе које служе за пример лепог и културног понашања и имају за циљ  да од ученика направе свестрано развијене личности способне за даљи живот и рад у друштву.

Топличанка је разговарала и са учитељицама из других прокупачких школа, па погледајте шта учитељски позив значи за учитељицу Славицу Чикарић, Љиљану Соколовић, уживајте у причи учитељице Јелене Бабић и подсетите се да је из учитељских редова нашег краја и један добитник Виртус награде – Марко Чикарић.

Свим учитељима и учитељицама Топличанка жели срећан Дан учитеља!