Gradovi u Srbiji koje treba posetiti

0
Foto: Pixabay.com

Godina koja je za nama donela je svakako mnogo neobičnih i nenadanih iskustava. Jedno od njih odnosi se i na zaokret od evropskih i svetskih prema domaćim turističkim atrakcijama, čija popularnost ima tendenciju da nastavi da raste.

U sledećim redovima saznajte zašto treba da posetite Beograd, Suboticu i Niš i kojim sadržajima u navedenim gradovima možete ispuniti vreme i kreirati nezaboravne uspomene.

#1 Beograd – naš glavni grad nikada ne izlazi iz mode

Ukoliko ne živimo u Beogradu, velika je verovatnoća da u njemu boravimo zbog posla, odlaska u kupovinu.ili pak zbog dobrog noćnog provoda, po kome je Beograd nadaleko čuven. 

Za sve koji žele da ih upravo Beograd ugosti u nekom od svojih najpoznatijih ugostiteljskih objekata, kakvi su nesumnjivo klub Gotik ili klub Kasina Nova godina ili bilo koja druga svečanost proći će u najboljoj mogućoj atmosferi, nakon čega se možete upustiti u upoznavanje ostalih tajni Beograda.

Pored nezaobilazne Knez Mihailove ulice, podrazumeva se poseta najvećem kulturno-istorijskom zdanju u Beogradu, Kalemegdanu, sa Pobednikom, kao njegovom najistaknutijom tačkom, zatim Stambol kapiji i neizostavnom Beogradskom zoo vrtu, u kome uživaju posetioci svih uzrasta.

beograd
Foto: Pixabay.com

Beograd ima raskošan kulturni život, a posebno pozorišni, zahvaljujući postojanju nekoliko renomiranih pozorišta sa dugom tradicijom, kakvo je Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko, Atelje 212 i brojna druga, a postoji i teatar za najmlađe, što je odličan način da se i oni zabave.

Za ljubitelje muzeja izbor je veliki – Narodni muzej, Etnografski muzej, Muzej Nikole Tesle. Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva, a tu je i posebno interesantan Muzej iluzija, otvoren pre svega nekoliko godina, čija popularnost ne jenjava.

U Beogradu se još mogu videti Kuća cveća, nedavno završeni fascinantni Hram Svetog Save, Dvorski kompleks na Dedinju, Botanička bašta Jevremovac i brojne druge znamenitosti.

#2 Subotica – najsevernija tačka Srbije koja iznova privlači turiste

Pored toga što u njenoj biografiji stoji rodno mesto Danila Kiša, ima još zanimljivosti po kojima je Subotica posebna. To je pre svega neobično heterogen etnički sastav njenog stanovništva, koje čine Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci, Romi i drugi.

subotica
Foto: Pexels.com

Posledica etničkog bogatstva Subotice jeste i u velikom broju različitih verskih objekata koji postoje u Subotici, među kojima su Franjevačka crkva, Sinagoga, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Kapela Svetog Roka, crkva Svetog Dimitrija i dr.

U samoj Subotici treba obići i jedinstveni simbol Subotice, Gradsku kuću, izgrađenu 1912. godine, zatim Narodno pozorište, Rajhl palatu (u kojoj je danas Kuća likovnih susreta savremenih umetnika), kao i spomenik samoprozvanom caru Jovanu Nenadu.

U blizini Subotice je Palićko jezero, na svega 8 km udaljenosti, koje je turistima privlačno iz mnogo razloga. Jezero sadrži blato bogato mineralima, poznato po svojim lekovitim dejstvima. Vodeni svet jezera bogat je ribom, što svim ljubiteljima ribolova omogućava sadržajan i aktivan odmor.

Na Paliću se nalazi i zoološki vrt, bogat različitim biljnim i životinjskim primercima, još jedna od brojnih atrakcija po kojima je ovaj kraj poznat.

#3 Niš – grad oko koga su ratovali mnogi osvajači

Da li je dovoljno reći da su se za ovaj grad borili Dardanci, Iliri, Tračani, Kelti, Huni, Avari, zatim Vizantinci, Bugari, Osmanlije, Mađari i Austrijanci, pa da poželite da što pre odete i vidite zbog čega je Niš bio meta svih njih?

Istorija ovog grada meri se u stotinama godina, a sve zbog njegovog pogodnog strateškog položaja, koje su brojne vojskovođe htele da iskoriste za svoje ratne pohode i pretvore ga u svog saveznika.

Arheološka iskopavanja pokazuju da je područje na kome se nalazi današnji Niš bilo naseljeno u periodu od 100.000 – 30.000 godina pre nove ere, o čemu svedoče i ostaci koji se čuvaju u Narodnom muzeju, a arheološki park Medijana najbolji je dokaz atraktivnosti ovog područja i u prošlosti.

U Nišu se može posetiti mnogo znamenitosti, među kojima su Niška tvrđava, vojno utvrđenje iz turskog vremena, Ćele-kula, spomenik iz 19.veka sa lobanjama vojnika poginulih na Čegru, a tu su i institucije kakvo je Narodno pozorište i Pozorište lutaka.

Grad je i sedište brojnih kulturnih manifestacija, koje se održavaju tokom čitave godine – Festival glumačkih ostvarenja ,,Filski susreti Niš’’, Nimus – Niške muzičke svečanbosti, džez festival Nišvil, muzički festival Nisomnija, koji takođe mogu biti odličan povod za posetu Nišu.

U blizini Niša nalaze se izletišta koja vredi posetiti, među kojima su Niška Banja, Sićevačka klisura, Kamički vis i brojna druga.

Nadamo se da smo napravili pravi odabir domaćih destinacija za vas i da će se barem jedna od njih biti vaše sledeće odredište!