Како се решити суве косе у пар корака?

0
devojka-plava-kosa
Pixabay.com

Сува и оштећена коса је права ноћна мора сваке жене. Да би имале сјајну и јаку косу жене су одувек користиле разне природне препарате, а данас је ту и низ фармацеутских производа који им у томе помажу. 

У наставку текста прочитајте који су то потенцијални разлози због којих долази до исушивања власи као и пар начина да тај проблем и решите.

Како препознати суву косу?

Врло лако можете установити да имате овај проблем, али не брините, адекватан третман за суву косу ће вам помоћи да проблем и решите. Ако приметите да вам је коса крута, власи испуцале и беживотне, да вам је тешко да обликујете фризуру, онда са сигурношћу можете знати да је реч о сувој коси. 

devojka-kosa
Pixabay.com

Када имате овај проблем неретко можете приметити и да вам се коса више масти и захтева чешће прање, такође је могуће и појачано опадање власи.

Узроци настајања проблема суве косе

Много је узрока који могу довести до оштећења косе, a један од разлога је чак и генетска предиспозиција. Свакако да постоје узроци на које ми директно својим начином живота утичемо, као што су лоша и нередовна исхрана, медикаменти које конзумирамо, а најчешће су то различити агресивни хемијски и козметички производи за косу (фарбе, киселине, маске, шампони…). 

Поред тога, велики проблем настаје и због свакодневног обликовања косе, пеглања, фенирања на високој температури и коришћења топлих виклера и четки. Током лета се најчешће јавља проблем са сувом косом и ломљењем власи због хлора из базена и морске соли који значајно исушују теме главе. На здравље ваше косе неповољно утичу и сунчеви зраци. Навикли смо да од Сунца штитимо само кожу, не смемо да заборавимо да УВ зрачење штети и вашој коси. Зими је ветар тај који доприносу дехидратацији као и боравак у сувим просторијама или местима са сувом климом.

Савети за опоравак суве косе

Ако сте након свега овога закључили да имате проблем са сувом косом, време је да пређемо на решења. За почетак је битно да се открије који су то фактори довели до проблема. Уколико проблем проузрокује нека системсак болест, треба тражити основу болести и јавити се свом дерматологу.

devojka-kosa-fen
Pixabay.com

Ево пар савета који ће вам помоћи да опоравите своју косу. Чак и ако немате проблем са сувом косом, ови трикови ће побољшати целокупан квалитет и здравље власишта:

  • Редовно шишање – Ово је нешто што сви већ знамо, редовно шишање на 3 до 6 месеци је пола здравља. Коса се на тај начин лакше и брже регенерише. Испуцали крајеви сметају дотоку кисеоника, па када их отклоните аутоматски поспешујете опоравак косе.
  • Прање косе 2 до 3 пута недељно – Често прање косе исушује кожу главе јер се испира природни заштитни слој који постоји при корену власи. Најбоље је одредити тачне дане у недељи за прање косе и придржавати их се, ваша коса ће вам бити захвална.
  • Пажљиво перите косу – Након што успоставите тачан ритам прања косе, неопходно је и да научите на који начин опрати косу. Водите рачуна да приликом прања будете нежни према кожи главе и лаганим покретима масирајући утрљавајте шампон. Такође је битно подесити одговарајућу температуру воде, никако не испирајте врућом водом. Идеално би било прати млаком водом. На крају прања је најбоље испрати косу хладнијом водом да би се поре на кожи главе затвориле. Вода са чесме у неким крајевима садржи превише хлора. Ако је то случај и код вас најбоље је уградити неки филтер, или просто приликом последњег испирања користити прохлађену прокувану воду.
  • Користите природне препарате – Познати шампони и други препарати за косу врло често имају изузетно лош састав. Веома је битно да пажљиво одаберете шампон који користите. Најбоље би било да је он на природној бази и да не садржи сулфат који је главни узрочник исушивања коже главе. Када су маске за косу у питању, одаберите их на исти начин. Најпожељније је да користите природна уља за косу.
  • Реците фену збогом – Фен је тај који суши и уништава кожу главе. Многи због густине косе или хладноће не могу да се одрекну фена, али ако успете барем лети да избегнете сушење косе овим путем, кожа главе ће вам бити веома захвална. Када користите фен, подесите температуру тако да буде што хладнија. Након прања косе избегавајте пешкир, он оштећује власи, идеално би било да косу замотате памучном мајицом.
  • Здрава исхрана – Уравнотежена и здрава исхрана је један од најважнијих фактора здравља не само косе, већ читавог организма. Када у организам уносите довољно витамина, минерала и других корисних материја, он ће вам вишеструко захвалити.

Сви знамо да Јапанке имају најлепшу косу, а то је због тога што су вековима уназад јеле велике количине рибе. Риба је препуна Омега 3 масним киселинама које су важне за здравље косе, такође их има и у чија семену које је невероватан извор витамина. Поред тога једите јаја, месо, авокадо и на тај начин унесите витамин Б у организам који додатно доприноси здрављу косе. Гвожђе ће такође унапредити виталност власишта па би било добро да једете што више житарица, спанаћа, сардине и црне чоколаде.

Уколико кренете да практикујете ове савете, сигурно је да ћете кроз пар месеци видети разлику у квалитету косе. Будите истрајни и стрпљиви, дефинитивно ће вам се исплатити.